6720 Szeged Horváth Mihály.u 7.
 

A LEGÚJABB FEJLESZTÉSÜNK,
CSAK A PENGETŐT KELL ODA TARTANI...
:
 

Üzletünkben a Chicken Picks !

2017-08-20

Mivel a pengető a gitáros vonója, elég sokat kísérletezem velük. Tapasztalataim alapján még az sem mindegy, melyik típusú gitárhoz milyen pengetőt használ az ember. Ráadásul a piac szélesedik, és a lehetőségek lassan zavarbaejtő mennyisége áll a rendelkezésünkre, és egyre újabb és újabb szereplők bukkannak föl. Ilyen, viszonylag új szereplő a ChickenPicks® is.


Bár a honlap leírása szerint Eppo Franken már 1984 óta gyártja, a valódi sorozatgyártás csak 2012-ben kezdődött meg. A név a countryzenében használt chickenpickingből származik, de a teljes történetet elolvashatjátok a cég honlapján.

Sokáig kacérkodtam vele, de mivel a rendelkezésemre álló márkák és típusok (Wegen, Dunlop JD208, Dunlop Ultex Sharp 2.0 és természetesen a Guzz S3 és Skinny) kielégítették az igényeimet, nem nagyon kezdtem újabb kísérletekbe. Aztán egyszercsak több tényező is összejött: új hangszert kaptam, húrtípust váltottam, elkezdett változni a hangkép-elképzelésem, meg rámtört a kíváncsiság és a vásárlási kényszer is, úgyhogy rendeltem egy Badazz 2.5-öt. Elsőre, bevallom, csalódás volt. Túl kicsi volt, és túl nagy volt a pengetőzaj is. A hangszín az a csengő, már-már éles, de nem kellemetlen, határozott volt, amit kerestem, de a megszokott ergonomikus kialakítás hiánya (szimpla lapos pengetőről van szó, bár a méretet jelző felirat kiemelkedő rece, a logó pedig vésett, tehát egyáltalán nem csúszik) és a szokatlanul kopogós pengetőzaj nem nyerte el a tetszésemet. Úgyhogy elsőre félre is tettem, és gondoltam, na, egy próbát megért, ilyenem nem lesz több. De a hangszín annyira bejött, hogy csak előveszegettem, és egyre jobban megszoktam. Folyamatos használat után a zaj is csökkent (nem a pengető javult meg, én tanultam meg megfogni rendesen). és egyre inkább megszerettem, aztán, miután végigtoltam vele egy 3 órás szettet a Hot Club of Hungaryvel (végig kísértem, ami egy sztenderd pengetőt simán hazavág, de az extrakemény Wegenen és Guzzon is nyomot hagy, még ha nem is vészeset), és megdöbbenésemre azon kívül, hogy az ezüstbevonatú húrtól fekete lett (le lehet törölni), semmi nyom nem látszott rajta. Viszont éreztem némi kompromisszumot a méret szempontjából, úgyhogy megrendeltem a cég TryOut szettjét. Ez azt jelenti, hogy a 7 típust, amit árulnak, egy csomagban, jóval olcsóbban meg lehet venni, így a mindenki eldöntheti, melyik a neki legjobban megfelelő a későbbiekre (bár, ha ilyen tartós, nem lehet gyakori vásárlásra számítani, hacsak el nem hagyja az ember).

A pengetők mind méretben, mind formában kb. az összes ma kapható típust felsorakoztatják, úgyhogy akinek van már egy bevált darab, nem is kell vacakolnia, rögtön veheti a formájában ahhoz hasonlót. Ha nincs ilyen, akkor érdemes a TryOut-al kezdeni. Nekem ugyan van elképzelésem, de a kíváncsiságom nagyobb, úgyhogy maradt a TryOut. Alaphelyzetben arra azért figyelni kell, hogy ezek vastagságban nem követik a sztenderdet, a legvékonyabb 2.1 mm, aki 1, vagy annál kevesebb mm-hez van szokva, annak elsőre fura lesz. (Na, ez engem nem érint, egy időben (évekig) 7 mm-es Wegent használtam, úgyhogy…)

Két csoportra osztják a típusokat, a normál forma az Original nevet viseli, ebben van 3 féle, a Regular (2.6 mm), a Light (2,.2 mm), és a Shredder (3.5 mm). A háromszög forma a Triton III néven 2 féle: Badazz III (2.0 és 2.5 mm), valamint a Bermuda III (2.1 és 2.7 mm).
A Badazz nekem kicsit továbbra is kicsi, de ha nem lenne más méret, meg tudnám szokni azt is. A Shredder méretben nagyjából a Badazzal egyezik, de mivel a forma más, így már sokkal kézreállóbb volt számomra. 3,5-es vastagságával a készlet legméretesebb darabja, ennek megfelelő „kezelést” is igényel, és a hangja is vastagabb, tömörebb, ritmusozni kiváló, szólóhoz egy kicsit meg kell küldeni, hogy megcsendüljön, de ha ráérzünk, nagyon szép hangot lehet vele elérni. A többi már a sztenderd méreteket követi, mind más egy kicsit, de mindegyik tökéletes: gyors, pregnáns, hangos, éles csengő hangot produkál. Nem csúszik ki a kézből a legpörgősebb ritmusoknál sem és nem nagyon kopik (vagyis nem kopik, érthetetlen módon semmi látszatja a használatnak). Ami elsőre kicsit furcsa lehet, az az éle. Mint egy késpenge, úgy van „élezve”, ez pengetőknél nem általános. Ettől egy kicsit máshogy is kell tartani, de a helyes tartás magától beáll hamar. Amíg nem áll be hozzá az ember keze, elég zavaró zajt lehet produkálni, de ahogy rájöttünk a tartásra, ez szinte teljesen megszűnik. Vagyis természetesen zaj nélküli pengető nincs, de a zavaró hatás alá kerül bőven.

Nekem egy pár óra próbálgatás után a Bermuda jött be (bár most egy darabig tesztfázis van, felváltva használom az összest). Amiért ez az egyik favorit, az már a Guzz S3-nál is szempont volt: a többféle hegye. Itt ugyan két hegyes, meg egy normál van csak, de ez is bőven elég, a keményebb és puhább hangzások váltásánál (erre ugyan ritkán van szükség, valamint persze nagyon hegyes pengetővel is lehet puhán játszani) néha jól jön, a szóló és ritmus váltásánál meg különösen. Ettől függetlenül a normál, egyhegyű változat sem tompa hangú, rögtön a második jelöltem a Regular és a Shredder holtversenyben, majd az idő eldönti, melyik lesz a befutó, még az is lehet, hogy mindhárom (vagy bármelyik másik, mert a bőség zavara azért nem teszi egyszerűvé a döntést). Aki pedig szereti a Wegen Trimus vagy a Dunlop Jazz pengetőket, annak nagyon ajánlom a Badazz mindkét verzióját (és a Shreddert is). A Badazz egyébként a leghegyesebb. Én, mint írtam, szeretem a vastagabb pengetőket, de aki a normál, vagy nagyon vékony pengetőket kedveli jobban, az válassza a 2.0, 2.1-es méreteket, könnyű lesz az átállás. De ha valaki azt szereti, ha egy pengető hajlékony, rugalmas, annak nem javaslom egyiket sem, mert ezek kemények, mint a kő.

Hogy a méreteket jobban el lehessen képzelni, csináltam egy képet, ahol egy teljesen sztenderd pengető mellé tettem mindegyikből egyet.

Jól látszik, milyen nagyok az eltérések mind forma, mind méret, mind a hegy kialakítása szempontjából.

A pengető kiválasztása annyira személyes, hogy nem tudnék ajánlani igazán senkinek semmit, csak a saját tapasztalataim alapján kialakult véleményemet tudom elmondani. Egy viszont biztos: nincs az a stílus, hangszer, bármi, ahol a „Csirkepengetők” valamelyik típusa ne válna be, ne állná meg a helyét. Tehát itt a cikk címének zárójeles része különösen érvényes, ezek a pengetők nem csak akusztikus gitárhoz ajánlottak.

Összességében: nyilván a pengetők kiválasztásánál sok tényező játszik szerepet, valamint azt is tudjuk, hogy van, aki egy kabátgombbal is „legitározik” bárkit, attól még nagyon fontos lehet a jó pengető, hiszen sokban segítheti az elképzelt hangot, valamint a kényelem sem utolsó szempont. A ChickenPicks®, mint minden olyan „hangkeltő eszköz”, amit zenész álmodott meg, kiválóan sikerült minden szempontból.
Nagyon javaslom, próbáljátok ki, csak vigyázzatok, függőséget okoz.

Szerző: Flór Gábor

< vissza a hírekhez